Vijvervissen

 

Of de vis nu de reden is van je vijver, of de vijver de reden van je vis. 

Elke vis verdiend een prettige leefomgeving, dus het is belangrijk om de vissen te kiezen die bij jouw en je vijver passen.

Goudvis & Gele Goudvis

Gele Goudvis Goudvis

De bekendste vijvervis is toch wel de goudvis, dit is de makkelijkste vijvervis om te houden.
Wij hebben de goudvis in de traditionele kleur goud tot wel 18 cm. echter is er nu ook een gele variant te verkrijgen.

De goudvis heeft als eigenschap om de bodem om te woelen op zoek naar voedsel, dit kan dus een troebele vijver opleveren.
Echter wanneer we ze regelmatig bijvoeren zal het zoeken naar eten verminderen en zo is het gedrag aan te passen.

Shubunkin

Chubunkin Chubunkin

De Shubunkin is een attractieve kweekvariant van de gewone goudvis. Het mooie van de Shubunkin is zijn gevlekte kleurpatroon van rood, geel, oranje,
blauw, wit en zwart in combinatie met de metallic en transparante schubben.

Hierdoor heeft de Shubunkin een soort van parelmoer uitstraling. Ze hebben een enkelvoudige staart en lange gevlekte vinnen.
De vorm van het lichaam is die van een gewone goudvis.

Sarasa 

Sarasa 

De Sarasa is door zijn prachtige kleurstelling een van de meest populaire vijvervissen. De Sarasa jaagt op insecten aan de oppervlakte van het water en laat je vijverplanten met rust. Het zijn sterke vissen die zelden ziek zijn en kunnen wel 15 tot 25 jaar oud worden. De Sarasa goudvis is een gekweekte variant van de gewone goudvis. De Sarasa heeft een rode grondkleur met witte vlekken en een enkelvoudige staart.

Houd Sarasa’s in een groepje van minimaal vijf vissen en niet meer dan vijf vissen per kubieke meter water (1000 liter).

Goudwinde

De winde behoort tot de karperachtigen. Het is een vis die niet weg te denken is uit onze vijver en dat is ook niet zo verwonderlijk als je kijkt hoe actief de winde aanwezig is aan de wateroppervlakte. Bovendien woelt de winde niet in de bodem en eet nauwelijks van de planten. 

Windes zijn echte schoolvissen, die met minimaal vijf exemplaren gehouden dienen te worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de goudvis is de goudwinde een echte oppervlakte vis, waardoor hij goed opvalt.

Blauwe winde

Blauwe winde

De blauwwinde of blauwe winde behoort tot de familie van de goudwinde. De eigenschappen zijn dezelfde als zijn goudkleurige soortgenoot en ze zijn dan ook zeer goed met elkaar te combineren. De blauwe winde is vooral bekend om zijn enorme springvermogen. Hetgeen een mooi schouwspel oplevert in de zomermaanden, als de blauwwinde jaagt op de insecten zwermen. Je kunt de blauwe winde herkennen aan de blauwe kleur, met donkerblauwe rug.

Zilver winde

Zilver winde

De zilverwinde is een zilverkleurige vijvervis met veelal donkergekleurde vlekjes. Het is een snelle maar schichtige siervis die 25 tot 50 cm lang kan worden. De eigenschappen zijn gelijk aan de andere windes en ze zijn daarom ook goed met elkaar te combineren.

De zilverwinde eet graag allerlei insecten in en rond het water. Zo staan o.a. muggenlarven, muggen en wormen op hun menu. Verder lusten ze ook wel kleine visjes en eigen eitjes. Naast de natuurlijke, levende bronnen eten zilverwinde ook korrelvoer.

Plaats ze in ieder geval in groepje van minimaal vijf vissen en niet meer dan vijf vissen per kubieke meter water.

Steur

steur Steur

De steur komt oorspronkelijk uit het voormalige Oostblok waaronder Rusland, Roemenië en Hongarije. De steur kan in de vrije natuur wel zes meter lang worden met een gewicht van maximaal 400 kilogram. Een steur wordt ongeveer 50 tot 100 jaar oud. Het is een prachtige vis met een bijna prehistorisch uiterlijk. Hij lijkt ook wel een beetje op een haai. De steur behoort de primitiefste onder de beenvissen. Waar de steur vroeger in alle grote Europese rivieren voorkwam, is hij nu vrijwel verdwenen op een paar kleine populaties na.

Wil je steur in je vijver houden, dan zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Een steur heeft speciaal steurvoer nodig omdat zijn bek aan de onderkant zit. Het voer zinkt naar de bodem en heeft een zeer sterke geur, zodat dit op zijn natuurlijke voer lijkt. De Steur is een bodembewoner die leeft in koud stromend en zeer zuurstofrijk water. Een steur heeft niet voldoende mogelijkheden om met zijn kieuwen water rond te pompen en zal dus net als een haai moeten zwemmen om voldoende zuurstof in te ademen. Goede beluchting en ruimte in de vijver is dus noodzakelijk.

De steur kan niet achteruit zwemmen. In een vijver met planten of draadalgen komt een steur al snel vast te zwemmen en verdrinkt. Vooral kleinere exemplaren zijn niet sterk genoeg om los te zwemmen en kunnen al in een klein stukje draadalg het leven laten. 

Als vuistregel kan gebruikt worden dat een steur een vijver nodig heeft van minimaal 10 maal de lengte van de vis. En ze groeien de eerste 7 jaren nog behoorlijk.

Japanse koi

Japanse koi Japanse koi Japanse koi Japanse koi Japanse koi Japanse koi Japanse koi

De laatste jaren wordt het houden van koi vissen in vijvers steeds populairder. De Koi karper of Cyprinus Carpio is beter bekend onder de naam Japanse koikarper, vaak afgekort tot Japanse koi of gewoon koi. Het is een schitterend gekleurde vis, die onder gunstige omstandigheden 70 tot 80 cm lang kan worden en wel 40 jaar oud. Een koikarper wordt snel handtam en eet zelfs uit je hand. Een koivijver moet minimaal 150 cm diep zijn (liefst nog dieper), dit om de temperatuur in de vijver zo constant mogelijk te houden voor de vissen om te overwinteren.

Hou voor het aantal koi in je vijver de stelregel aan, één vis per 1.000 liter vijverwater.

Wil je deze vissen in het echt eens bekijken kom dan langs in onze showroom en laat je verrassen!